Boblberg logo

Inspiration til din jul

Her kommer du i rigtig julestemning. Lad dig inspirere af sjove juleaktiviteter og hyggelige juletraditioner for både børn og voksne. Få gode idéer til juleaften, og hvordan du kan skabe nye minder. Bliv også klogere på Julevenner.dk, og hvad det vil sige at blive julevært eller julegæst i år. Rigtig glædelig jul!

Juleaktiviteter

Hvad kan du lave, når det er jul, og du rigtig vil hygge dig? Her er 11 gode idéer til juleaktiviteter: Skøjte ⛸️ At tage på skøjtebanen er en sand juleaktivitet, som både er sjov og hyggelig. Du kan følges med venner og familie, og måske nyde et glas varm kakao bagefter. Julebag 🧇 Hvad får dig mere i julestemning end duften af julebag? Det er smadder hyggeligt at samles omkring køkkenbordet og bage lækre julesmåkager som pebernødder, vaniljekranse eller brunkager. Del smagen af jul med dem, du holder af. Julekort 💌 Lav personlige julekort med søde hilsner og send dem til dine nærmeste for at sprede juleglæde og venskab. Tage på julemarkeder 🌟 Besøg lokale julemarkeder, hvor du kan besøge boder med julevarer, prøve lækre julespecialiteter og opleve den fortryllende juleatmosfære. Gave indkøb 🎁 Find de perfekte gaver til dine kære, og gør en hyggelig ting ud af det. Tag dig god tid og udforsk butikkerne eller online-shopping for at skabe magiske øjeblikke på juleaften. Juledekorationer 🕯️ Skab julestemning i dit hjem ved at dekorere en smuk juledekoration, der kan pynte helt frem til jul. Hjemmelavet snaps eller gløgg ☕ Lav din egen hjemmelavede snaps eller gløgg med dine yndlingsingredienser og servér det for dine venner og familie ved julefrokoster. brætspil 🎲 Spil klassiske brætspil som Monopoly, Scrabble, Partners eller spil med julet tema for en sjov tid sammen. Julefilm 🎬 Det er koldt og mørkt udenfor. Find den varme striktrøje frem, tænd nogle stearinlys og hyg dig med en god julefilm, som "Love Actually", "The Holiday" eller "Elf.". Du kan også genskab julemagien ved at se tidligere julekalendere, som måske bringer minder frem. Julepynt 🎄 Brug tid på at dekorere dit hjem med julepynt som nisser, julelys og julekugler for at skabe den perfekte julestemning. Gør en forskel for andre 🤗 Brug juletiden på at glæde andre ved f.eks. at besøge et lokalt plejehjem, og sprede smil og julestemning blandt beboerne.

lorem
lorem
lorem

Find nogle at holde jul med på Julevenner.dk

Julevenner er et samarbejde mellem Røde Kors og Boblberg. På Julevenner.dk har du mulighed for at finde nogle, at holde juleaften sammen med. Har du ekstra plads om bordet? Eller søger du et hyggeligt hjem at holde jul i, med nogle søde nye mennesker? Så kan du oprette dig som julevært eller julegæst. De fleste er enige om at julen, og særligt juleaften, er den hyggeligste tid på året. Det er dog ikke alle, som forbinder julen med hygge, fællesskab og familie tid - måske fordi man sidder ufrivilligt alene eller trænger til nye traditioner. Julevenner handler om at skabe fællesskaber i julen. Personer, der ikke har nogen at holde jul med, eller blot ønsker en anden form for jul, skal nemt kunne komme i kontakt med andre, der åbner deres dør til en hyggelig juleaften. Som julegæst og julevært bliver du juleven, og dermed en del af julefællesskabet.

lorem ipsum

Bliv julevært

Der kan være mange grunde til at melde sig som julevært. Nogle melder sig for at møde nye mennesker. Andre vil gerne opleve nye juletraditioner eller dele de danske traditioner med andre kulturer. Og nogle vil bare gerne udvide fællesskabet til gavn for dem, der står udenfor. En fællesnævner for juleværter er, at de alle har et ønske om at åbne deres dør og dele deres juleaften med andre mennesker.

lorem ipsum

Bliv julegæst

Der kan også være flere grunde til at være julegæst. Mange bor alene og har ingen eller kun lidt kontakt til venner og familie, men ønsker ikke at sidde alene juleaften. Nogle melder sig sammen med deres børn for at give dem en god og anderledes jul, og andre er måske studerende eller udstationerede, og er langt væk fra familien, hvorfor de måske ønsker at tilbringe juleaften sammen med nogen. Årsagerne til at melde sig som julegæst kan være mange, men fælles for alle gæster og værter er et ønske om en god jul i fællesskabets tegn.

Juletraditioner i Danmark

Der findes et hav af forskellige juletraditioner, og mange af dem er vi fælles om. Her er nogle af de mest kendte juletraditioner i Danmark: Pynte op 🎄 Det er hyggeligt og populært at pynte op til jul. Inden d. 1. december har man typisk udsmykket hjemmet med diverse julepynt som nisser, juledekorationer, lyskæder, krybbespil, juletræ og meget andet. Se julekalender 🤶🏼 I mange hjem er det en tradition at følge med i årets julekalender. Hvert år sende der julekalender for både børn og voksne, hvilket er hyggeligt at følge med i som dagene går, og vi nærmer os det sidste afsnit juleaften. Advents- eller pakkekalender 🎁 Endnu en fast juletradition i mange danske hjem er pakkekalenderen, som åbnes af både børn og voksne hver dag frem til jul. I andre danske hjem er det i højere grad adventskalenderen, som er i spil, hvor der åbnes en pakke hver søndag i advent. Jul i Tivoli 🎠 For mange danskere er det en tradition, og fantastisk oplevelse, at besøge Tivoli i julen. Her træder du ind i verdens ældste forlystelsespark, som i juletiden er forvandlet til en magisk og fortryllende verden, som oser af jul. Gå en tur i haven, som er udsmykket med tusindevis af julelys, udstillinger og hyggelige juleboder - ej at forglemme duften af gløgg og brændte mandler. Der er intet at sige til, at jul i Tivoli er en populær tradition for både danskerne og turister. Se julefilm 🎬 Tv'et er spækket med julefilm i julen, og det er der ikke noget at sige til. Det er en hyggelig tradition for mange, at se julefilm og "varme op" til juleaften.

lorem
lorem
lorem

Juledekorationer og kalenderlys 🕯️ Kan du lide at være kreativ, er du måske også vild med at lave smukke juledekorationer. En hyggelig beskæftigelse både alene eller med børnene. Juledekorationen skal enten købes eller laves inden d. 1. december, hvor lyset tændes, og dagene tælles ned til juleaften. Hente juletræ 🌲 I mange hjem er det en årlig tradition, at man finder og henter juletræet sammen. Adventskrans 🎀 Hver søndag i advent tændes et lys i adventskransen. Den sidste søndag i advent er alle fire lys i kransen blevet tændt. Julebag 🥨 Juletiden er for mange forbundet med duften af julebag. Særligt klejner, brunkager, vaniljekranse, pebernødder, konfekt og æbleskiver er populært bagvært i julen. Købe julegaver 🛍️ Indkøb af julegaver er ikke blot en af de største juletraditioner i Danmark, men også i store dele af verden. Nogle forbinder køb af julegaver med stress og gaveræs, hvorimod andre forbinder det med noget hyggeligt, og giver sig god tid til at finde de helt rigtige julegaver til deres nærmeste. Julefrokost 🍻 En af de helt store og udbredte juletraditioner er alle julefrokosterne, som hvert år afholdes både privat blandt venner og familie samt i virksomheder. De to store julefrokostmåneder er november og december. Danskerne er vilde med julefrokost, og afholder gerne flere af dem hvert år. En typisk dansk julefrokost indebærer ofte det kolde bord med rugbrød og pålæg, efterfulgt af varme retter som tarteletter, fiskefilet, flæskesteg, rødkål og meget mere. Dertil medfølger ofte en kold øl og snaps. Julemarkeder 🌟 Mange mennesker finder det hyggeligt at besøge forskellige julemarkeder og bondegårde med juletema. Julemarkeder er populært både i Danmark og i udlandet, som fx julemarked i Tyskland, hvor de også er særligt kendt for det.

To glade julehistorier

Læs om Dorte og Erik, som begge har haft to dejlige juleaftener, efter de brugte Julevenner.dk til at finde nogle at holde juleaften med.

lorem ipsum

Dorthe fandt julevenner for resten af livet

Dorthe, hendes kæreste og datter meldte sig som juleværter, da de gerne ville være med til at gøre en forskel. Dorthe kom i kontakt med et jævnaldrende par, Ida og Lars, sum hun inviterede hjem til jul, da de ellers skulle sidde alene. De havde en fantastisk juleaften, som først sluttede halv 2. De endte ikke kun med at få en god juleaften, men et fællesskab for livet, da de stadig er i kontakt med Ida og Lars. Dorthe, julevært

lorem ipsum

Erik fik en juleaften hos et værtspar, der tog ham tilbage til barndommen

Erik plejer at være alene juleaften og har tidligere derfor været hjælper hos Hus Forbi, hvor han har været med til at lave mad til hjemløse. Denne jul ville Erik dog prøve noget andet, og han tilmeldte sig derfor som julegæst på Julevenner. Her fandt han et par, der inviterede ham hjem til jul. Det skulle vise sig, at værtsparret havde forberedt en juleaften, som da Erik var barn. Den stod på juleand, flæskesteg, rødkål og dans og sang rundt om juletræet. Oplevelsen vækkede gode minder fra hans barndom hjemme hos hans forældre for 50 år siden. Han vil aldrig have været denne oplevelse foruden og skal også bruge Julevenner igen næste år. Erik, julegæst

Juleaktiviteter for børn

Nisselandskab 🧑🏼‍🎄 At lave et nisselandskab derhjemme er en sjov og hyggelig juleaktivitet for hele familien, og særligt børnene, som har mulighed for at være kreative og bruge deres fantasi. Det er en skøn måde for børnene at komme i julestemning og nyde den magiske tid på året. Skriv et brev til julemanden 📬 Lad børnene skrive et brev til selveste julemanden, hvor de kan udtrykke deres ønsker og drømme for julen. Det er en traditionsrig gestus, der styrker forventningen og spændingen omkring juleaften, samtidig med at det giver børnene en følelse af forbindelse med den magiske julemand. Det er også en fantastisk mulighed for forældre og børn at dele øjeblikke af kreativitet og glæde sammen i den travle juletid. Læse julehistorier 📖 Hygge og nærvær er indbegrebet af jul. Og hvad skaber mere nærvær til børnene, end at sidde med et glas varm kakao og give sig tid til at læse nogle gode klassiske julehistorier sammen? Jule klippe-klister ✂️ Her er der mulighed for at være kreativ og lade børnene være beskæftiget i flere timer! En god juleaktivitet, hvor børnene både kan lave julehjerter, guirlander, kræmmerhuse og flette julestjerner. Og måske nogle af de fine hjemmelavede ting kan komme på juletræet. En fantastisk hyggelig juleaktivitet for børn. Kælke og bygge snemand ☃️ Hvis man er så heldig, at der falder sne i julen, er det en oplagt aktivitet at tage ud at kælke og bygge en snemand! Det gælder om at benytte sig af muligheden imens den er der, og det er en super underholdende vinteraktivitet, som børnene ELSKER! Julefilm før børn 🎬 Minderne om at se julefilm i barndommen bringer os tilbage til den fortryllende tid, hvor vi som børn sad trygt og spændte foran fjernsynet og lod os opsluge af julemagi og eventyr. Lad børnene se nogle af de julefilm de elsker, og skab gode minder for dem, som vil vende tilbage hvert år. Disse aktiviteter kan hjælpe dig med at opleve den skønne juletid, skabe minder med dine kære og nyde den hyggelige atmosfære, der kendetegner julen.

lorem
lorem
lorem

Julemarkeder

Er der noget mere hyggeligt end at tage på julemarkeder i juletiden? Det er indbegrebet af jul og hygge. Julemarkeder er en elsket og hyggelig tradition, der spreder julestemning i hele landet i december måned. Julemarkeder er kendt for deres charme, dekorationer og et væld af juleaktiviteter, der appellerer til både børn og voksne samt lokale og turister. Julemarkederne er kendt for deres hyggelige atmosfære. De er ofte oplyst af tusindvis af julelys og smukt dekorerede juletræer. Det er et ideelt sted at nyde den stemningsfulde juletid med venner og familie. En stor del af charmen ved julemarkederne er også de lækre julespecialiteter, hvor du kan nyde klassiske danske julesnacks som æbleskiver og gløgg, og du kan ligeledes også finde internationale lækkerier på de fleste julemarkeder.

lorem ipsum

De største og mest kendte julemarkeder i Danmark

Der findes utallige julemarkeder rundt i Danmark. Her er listet nogle af de største og mest kendte julemarkeder: H.C. Andersen Julemarked, Odense HER er hyggeligt! En charmerende og stemningsfuld julebegivenhed, der hylder den berømte danske forfatter H.C. Andersen, der blev født i Odense. Byens centrum bliver forvandlet til en eventyrlig verden fyldt med smukke julelys, dekorationer og duften af julespecialiteter. Der er altid underholdning på H.C. Andersen Julemarked, hvilket kan kan omfatte musikoptrædener, teaterforestillinger og aktiviteter for børn eller besøg af Julemanden. H.C. Andersen Julemarked har typisk åbent i weekenderne i december måned. Den Gamle By Julemarked, Aarhus Den Gamle By i Aarhus omdannes hvert år til et levende julekvarter med boder, der sælger håndværk og julespecialiteter. Et besøg på julemarkedet i Den Gamle By er en sand tidsrejse tilbage til gamle juletider. Dette julemarked åbner typisk i slutningen af november.

lorem ipsum

Tivolis Julemarked, København Kan du nævne et mere magisk og fortryllende sted end Tivoli i juletiden? Det kan vi ikke. Hvert år bliver Tivoli forvandlet til et eventyrligt julemarked med fantastiske og imponerende juleudsmykninger og dekorationer med lys, hjerter, hygge og et væld af boder, der sælger julevarer og delikatesser. Her glemmer du tid og sted. Tivoli åbnet typisk for julen i slutningen af november. Julemarkedet i Kronborg Slot, Helsingør Dette julemarked finder sted ved det imponerende Kronborg Slot og byder på julespecialiteter og varer i historiske omgivelser. Nogle vil måske kunne huske, at der engang blev lavet en julekalender kaldet "Jul på Kronborg", som foregik på slottet. I juletiden afholdes der også julekoncerter på slottet. Til julemarkedet på Kronborg arrangeres der også juletræsdans, besøg af julemanden og spændende historiefortællinger.

lorem ipsum

Julemarked på Gavnø Slot, nær Næstved En vidunderlig julebegivenhed, der finder sted på det smukt bevarede Gavnø Slot. Besøgende kan forvente at opleve slotshaven og slotsparken, som er smukt oplyst med tusindvis af julelys og dekorationer, der skaber en eventyrlig stemning. En af de særlige træk ved dette julemarked er det imponerende juletræ, der står foran Gavnø Slot. Træet er smukt pyntet og fungerer som et imponerende centrum for julemarkedet. Julemarkedet i Aalborg Aalborgs julemarked på Gammeltorv byder på boder med julevarer og mad, samt en skøjtebane og underholdning for hele familien. Julemarked på Kongens Nytorv, København Dette julemarked er et af Københavns mest ikoniske julemarkeder, hvilket blandt andet skyldes den helt særlige placering. Julemarkedet på Kongens Nytorv ligger nemlig lige imellem det ikoniske og eksklusive Hotel D'angleterre, Det Kongelige Teater, Magasin Du Nord og smukke Nyhavn. På julemarkedet finder du smukt dekorerede boder, der sælger julespecialiteter, kunsthåndværk og gaver. Julemarkedet på Kongens Nytorv er kendt for sin hyggelige atmosfære, levende musik, et stort juletræ og et udvalg af lækre julesnacks og drikkevarer som gløgg og æbleskiver.

lorem ipsum

Fantastisk juleaften udviklede sig til en ny veninde og legekammerat til datter

Christina skulle have holdt juleaften alene sammen med sin 6-årige datter, Irene, men en god, tidligere oplevelse med Julevenner gjorde, at Christina atter rakte ud. De to kom i kontakt med Iben, som bød dem velkommen til jul. Aftenen stod på en lækker julemiddag med efterfølgende pakkeleg og risalamande, hvor Irene var heldig at få mandlen. Christina og Irene havde en fantastisk juleaften, og Irene har endda fået en ny legekammerat og Christina en ny veninde, da de har mødtes efterfølgende med Iben og hendes datter. Christina, julegæst

lorem ipsum

Søren har haft julegæster tre år i træk og stopper ikke foreløbigt

Søren og hans familie – hans kone, to voksne piger, svigermor og Auri (familiens Cocker Spaniel) – har de sidste tre år haft tre forskellige julegæster på besøg. Alle tre juleaftener, hvor familien har haft en julegæst, har været dejlige med gode gæster, hvor den har stået på ægte julehygge. Søren og hans familie vil fremover fortsætte med at invitere julegæster, da familien er enige om, at en gæst giver ekstra glæde hele vejen rundt. Søren, julevært

Kendte traditioner til juleaften

Det er endelig blevet d. 24. december, og denne særlige dag er spækket med juletraditioner. Her er nogle af de mest kendte: Julemad I mange danske hjem begynder forberedelserne på aftenen lækre julemiddag allerede om firmiddagen, hvor kartoflerne skrælles og juleanden kommer i ovnen, så der rigtig dufter af jul hele dagen. Gå i kirke For nogle er det en fast tradition at tage i kirke juleaftensdag, eller i hvert fald i juledagene. Julekalender D. 24. december sendes det sidste afsnit af årets julekalender, og dette er noget, der kan samle familien, inden juleaften for alvor starter. Disney's Juleshow Hvert år d. 24. december kl. 16:00 sendes Disneys Juleshow, som i mange hjem er en helt fast juletradition. Disneys Juleshow skaber minder for de små, ligesom det vækker minder for de voksne, der er vokset op med at se det. Julemiddag Til juleaften nydes et dejligt julemåltid, som ofte består af and, gås, flæskesteg, rødkål, brun sovs og kartofler. Ris a la mande Vi er blevet godt mætte efter en lækker julemiddag, men er der ikke altid plads til ris a la mande? En sand juledessert, som går igen år efter år. Traditionen tro nydes ris a la manden som en dessert efter julemåltidet, og serveres typisk med enten varm eller kold kirsebærsovs til. Et sted i ris a la manden er en mandel blevet gemt, og hertil aftenens store spørgsmål: Hvem finder mandlen?! Personen, som finder mandlen, bliver aftenens store vinder, og får typisk en lille mandelgave med hjem. Danse om juletræ Julens vel nok mest udbredte tradition er juletræet, som vi samles omkring. Det er forskelligt, hvornår træet pyntes - nogle har det stående hele december måned, hvorimod andre har en tradition om, først at pynte træt lillejuleaften eller juleaftensdag. Som juleaften skrider frem, er det en fast juletradition i de fleste hjem at tage hinanden i hænderne og danse rundt om træet. Synge julesange I takt med at vi danser rundt om juletræt, hånd i hånd med vores nærmeste, er der tradition for at synge en række julesange og salmer. Blandt de mest populære julesange er "Glade jul, Dejlige jul," "Højt for træets grønne top," "Et barn er født i Betlehem," og "Dejlig er jorden." Besøg af julemanden I de juleselskaber, hvor der er små børn tilstede, ses det ofte, at Julemanden kommer på besøg. Han hilser på børnene og har typisk en lille pakke med til dem hver, som han trækker op af sækken. Julegaver Efter der er blevet danset og sunget rundt om træet, er det i store dele af verden en fast tradition at uddele julegaver til hinanden, og bruge tid på at pakke op.

lorem
lorem
lorem

Blev du inspireret?

Har du ekstra plads om julebordet i år? Eller synes du blot det kunne være spændende, at holde jul med nogle nye mennesker? Så meld dig gratis som julevært eller julegæst, og kom med i det store julefællesskab på Julevenner.dk

Opret dig på Julevenner