Teater er fællesskab og det at komme hinanden ved

Af: Morten Krogh - Festivalleder på teaterfestivalen CPH STAGE

Tilbage til blog oversigten
Billed:

I efteråret var jeg i teatret med en ven. Stykket var en musikforestilling, baseret på en gammel opera, og vi var enige om, at det var en god forestilling. Men jeg er ikke operakyndig og der var noget, jeg ikke forstod. Det diskuterede vi, mens vi efter forestillingen satte os ved et bord i teatercafeen. Her fik jeg øje på en anden publikummer, der lignede én, der vidste noget om opera, så jeg tog mod til mig, og gik over og spurgte, om ikke han ville hjælpe os ud af vores uvidenhed. Det endte med en længere samtale, der lærte mig en masse nyt.

Siden da har jeg tænkt en del over teatret som et rum, hvor vi kommer hinanden ved og som skaber fællesskaber. Jeg tror, at grunden til at jeg kunne henvende mig til den fremmede i cafeen, var, at vi netop havde været fælles om en god oplevelse i teatret. Vi kendte ikke hinanden personligt, men vi havde delt en personlig oplevelse. Det er noget af det, teatret kan. Selv hvis man går alene i teatret, er man del af et publikum, der oplever noget sammen. Man får noget at snakke med andre om, hvad var godt? – og hvad fungerede - og hvad betyder det hele egentlig?

Tilbage i teatercafeen var jeg efter min samtale med den operakyndige både blevet meget klogere på opera og den konkrete forestilling. Jeg var også lidt høj over det uventede møde med en fremmed person – samtidig med, at jeg sad med en følelse af, at jeg havde gjort noget, jeg alt for sjældent gør, noget vi glemmer for tit i vores stadig mere blaserte, effektiviserede og reserverede omgang med hinanden i det offentlige rum.

Lige om lidt er der CPH STAGE, årets store teaterfestival i København, hvor vi byder på mere end 100 teaterforestillinger og events. På festivalen gør vi en indsats for at styrke det fælles i teateroplevelserne. Vi har arrangeret en række intime events for 25-30 publikummer, som lægger op til snak og fællesskab. Blandt andet kan du tage på picnic, eller følges med forskellige kulturpersonligheder i teatret fx skuespiller Therese Glahn, ”bogbitchen” aka Berlingske-boganmelder Katherine Diez, komiker Christina Sederqvist m.fl. under overskriften ”Ta’ i teatret med…”

Vi håber, at I vil lave masser af bobler og får en masse fælles teateroplevelser, der skaber nye samtaler, nye tanker og nye fællesskaber.Tilbage til blog oversigten